atat adultii cat si copiii iubesc ciocolata; ciocolata in sine este un ingredient minunat pentru gatit, creste buna dispozitie, este un puternic stimulator neuronal, este un afrodisiac, este un medicament pentru inimi ranite si multe altele. in ultimul timp, prezenta ciocolatei a inceput sa se faca simtita si in randul lanturilor farmaceutice. aceasta largire a canalului de distributie, se datoreaza in mare parte influentelor benefice pe care acest amestec le manifesta asupra starii de sanatate generala a omului.
beneficiile sunt date de complexul bogat de antioxidanti naturali, pe care il contine ingredientul de baza al amestecului de ciocolata, mai exact cacaua (antioxidantii sunt compusi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele instabile de oxigen, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele). este vorba despre antioxidantii din grupa flavonoidelor.
flavonoidele au capacitatea de a creste rapid acidul nitric din sange, ceea ce are ca rezultat scaderea riscului de aparitie a disfunctiilor cardio-vasculare, protejand vasele si inima. de asemenea flavonoidele reduc riscul atacului de cord, cancerului si diabetului, crescand de asemenea imunitatea. tot flavonoidele reduc rata hemolizei (spargerea globulelor rosii care contin fier si transporta oxigen, prevenind astfel anemia).
in urma mai multor teste s-a dovedit faptul ca ciocolata ajuta la reducerea colesterolului rau si la stimularea productiei de colesterol bun (colesterolul este transportat prin sange cu ajutorul proteinelor. unele dintre acestea il transporta la ficat, unde este utilizat pentru digestie – acesta este colesterolul bun. Alte proteine insa, au tendinta de a depune colesterolul pe peretii vaselor de sange – acesta este colesterolul rau, daunator organismului).
de asemenea trebuie mentionat ca ciocolata are puteri antioxidante mai mari decat majoritatea alimentelor consumate in mod constant. de exemplu cacaua are o capacitate antioxidanta de 5 ori mai puternica decat a ceaiului negru si de 3 ori mai mare decat a ceaiului verde si a vinului.
chiar daca ciocolata cu lapte este mult mai iubita in randul oamenilor, in special in randul celor mici, aceasta are de doua ori mai putini antioxidanti decat ciocolata neagra. din pacate, laptele micsoreaza cantitatea de antioxidanti. cu cat amestecul final este mai rafinat si contine mai mult lapte, cu atat cantitatea de antioxidanti este mai mica.
contrar conceptiei generale cum ca “ciocolata nu e sanatoasa si ingrasa”, studiile arata cu totul altceva. ciocolata contine 3 dintre substantele nutritive de baza, fiind vorba despre carbohidrati,proteine si lipide; contine o serie de vitamine (D, E, H si B12) si un complex bogat de minerale ( calciu, magneziu, zinc, fosfor si potasiu).
in ciuda tuturor acestor influente bune pe care le are ciocolata, ea nu poate in nici un fel sa inlocuiasca alimente de baza, ale caror beneficii nutritive nu pot fi comparate, in schimb, consumata in cantitati ponderate, impreuna cu un consum constant de fructe, legume si cereale integrale, ciocolata isi va demonstra adevarata valoare.