la multi ani, mami!

baieti, va cer putina compasiune pentru aceste delicate fiinte. este din nou sarbatoare, din nou motiv de urari, felicitari si multi pupici.

pupici catre dragele mele: omi, buni Doina, nana Nicole, tanti Mita, Karla si pentru toate fetele din viata mea. si foarte important, intre toti pupicii pe care i-am impartit pana acuma, unul special il pastrez pentru oti a carui zi onomastica este astazi!!!

cam curajos oti asta al meu sa se bage la party cot la cot cu fetele.

dar ca sa ma documentez cum sta treaba, am sapat putin pe goagle si am aflat cum ne-am procopsit cu o zi dedicata noua in calendarul socialisto-capitalisto international.

8 MARTIE – ZIUA INTERNATIONALA A FEMEILOR, a fost proclamata in ziua de 8 Martie 1910, cu ocazia Congresului al II-lea al Internationalei socialiste a femeilor la Copenhaga. initiativa a revenit CLAREI ZETKIN (1857-1933) care a reusit sa faca acceptata cu ocazia acestei Conferinte, faptul ca in fiecare an ziua de 8 Martie sa fie organizata de femeile socialiste din toate tarile, in scopul de a face “propaganda în favoarea votului femeilor”. dar semnificatia si istoria acestei date de 8 Martie, ramane cam nebuloasa! versiuni ale istoriei fac ca aceasta zi sa corespunda zilei de greva declansata la New York, in 8 Martie 1857, de catre muncitoarele din domeniul textilelor de la Lower East Side sau a primei Woman’s Day, organizata in Statele Unite la 28 februarie 1907. pentru a cunoaste si mai mult despre aceasta zi de 8 Martie si asupra istoriei privind drepturile femeilor, cele care au facut-o sau care au schimbat-o, este enorm de mult de consultat. eu am incercat sa fac cercetari si am ajuns la niste concluzii, pe care le voi reda în continuare.

la începutul secolului al XX-lea, miscarea feminista provoaca tulburari violente cu partizanele Doamnei Emmeline Pankhurst-Goulden, care revendica dreptul de vot al femeilor. partizana britanica, nascuta la Manchester in 1858 si decedata la Londra in 1928, a fost fondatoarea Uniunii feminine sociale si politice in anul 1903. aceasta miscare a partizanelor pentru drepturile femeilor din Anglia de la începutul sec. al XX-LEA, URMAREA OBTINEREA DREPTURILOR POLITICE PENTRU FEMEI. mai tarziu, in 1928, Curtea suprema a Canadei refuza sa considere femeile ca “indivizi” care sa poata face parte din Senat. aceasta era stabilita prin Legea Constitutionala din anul 1867 si pe incapacitatea femeilor, dupa Common Law, de a-si asuma obligatii publice, respingând cauza Henriettei Muir Edwards si a colegelor sale.

despre semnificatia istorica a zilei si a rolului/locului femeii in societate ar mai fi multe de spus, dar eu trag frana de mana aici.

asa dar, de dragul sacrificiilor trecute, fetelor, va chem la lupta. si va spun o zi frumoasa.

You may also like

Leave a Reply