nu ca a-si fi eu vreo gurmanda si nici nu ma dau pe spate dupa prea multa mancare, dar ouale chiar sunt printre putinele lucruri pe care am inceput sa le mananc in ultima vreme.
dar hodoronc tronc, ce aud eu acum cateva zile in deschiderea telejurnalului de la ora 19:00…
90% din ouale din Romania contin hormoni de crestere
minunat!
credeam ca este ceva numa’ bun pentru mine. un aliment special creat pentru ca eu sa recuperez deficitul de kilograme pe care il am de ceva vreme.
dar m-am pus repede pe studiu ca sa ma lamuresc despre ce este vorba mai exact. am constatat ca nu s-a inventat, de fapt, alimentul minune pentru mine ci este vorba despre ceva complet diferit, iar acest hormon de crestere este foarte daunator sanatatii. un argument nu suficient de pertinent ca aceste produse sa nu se mai comercializeze la scara larga.
aproape toate ouale comercializate în Romania provin de la gaini crescute în baterii. „Peste 90% din ouale care se gasesc in supermarketurile de la noi din tara contin hormoni de stres si alte substante nocive pentru sanatate, ele provenind de la gainile crescute in baterii”, atrage atentia prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
ca sa ne fie mai usor sa le identificam, specialistul ne spune ca aceste oua au inscripţionat, langa termenul de valabilitate, cifra trei. practic, conform reglementarilor Uniunii Europene (UE), in functie de modalitatea de crestere a pasarilor, toate produsele avicole au menţionate pe ele, o cifra de la unu la trei, care ne ofera informatii cu privire la calitatea produsului. exista patru categorii de oua care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate. astfel, prima cifra a codului (3, 2, 1 sau 0) precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezinta codul de producător. concret, ouale marcate cu cifra trei sunt oua care provin de la gaini crescute in sistem industrial gen baterie. „Sunt niste custi cu o dimensiune de 50/60 centimetri sau de 60/80, in care traiesc sase pana la opt gaini. pentru ca spatiul este foarte mic, acestor pasari li se taie, de regula, ciocul, pentru a se evita astfel aparitia unor fenomene de canibalism. in plus, ele sunt învatate sa manance numai atunci cand este lumina, si nu pe intuneric, pentru a se face economie la hrana. oricum, alimentaţia lor nu este corespunzatoare, aceste gaini primind adesea antibiotice si alte substante nocive, ceea ce face ca produsul lor sa fie, practic, un ou «mort»”, explică prof. Mencinicopschi.
din 2012, UE interzice ouăle „moarte”, cu cod 3
medicul, rezervat cand vine vorba de consumul oualor cu cod trei, subliniaza faptul ca ele sunt de evitat. totusi, specialistul atrage atentia ca aceste produse nu sunt bune pentru sanatate, iar riscurile sunt mai mari la copiii si batranii care consuma aceste produse avicole, precum si la persoanele sedentare ori la femeile aflate la menopauza.
vestea buna este ca, peste trei ani, ouale cu cifra trei vor fi interzise de pe piata. „Uniunea Europeană (UE) a spus ca, în 2012, aceste oua vor fi retrase de pe piata. daca si UE face acest lucru, inseamna ca e o treabă foarte serioasa”, completează prof. Gh. Mencinicopschi…
avem la indemana si optiuni mai sanatoase, iar pentru a deosebi ouale de calitate îndoielnica de cele sanatoase trebuie sa fim atenti la cifrele inscripţionate pe ele. ouale marcate cu cifra doi sunt de la gaini crescute pe sol, iar produsele avicole inscripţionate cu cifra unu provin de la păsările crescute în aer liber.
„cele mai sanatoase sunt ouale cu cifra zero, adica cele ecologice, bio sau organice. aceste oua sunt de la gaini crescute in aer liber, in adaposturi rudimentare, care nu sunt hranite cu furaje chimice, cu antibiotice sau hormoni şi care oua in coltul lor, linistite”, explica prof. Mencinicopschi. diferenta dintre calitatea oualor este data, insa, si de pret, care este mai ridicat la cele sanatoase, cu cifra zero si mai scazut la cele cu hormoni, provenite de la gainile crescute in baterii. in supermarketurile din tara noastra se gasesc, adesea, atat oua de baterie cat si ecologice.
dar pentru a nu va expune la nici un risc apelati direct la sursa. cu siguranta fiecare dintre voi are vreo bunica sau matusa care locuieste la sat si creste gaini cu adevarat BIO.
eu de ceva vreme le primesc de la prietena mea Leea a carei bunica ne face rost de la Chevlevici de cele mai bune oua de casa.
multumesc!
4 Comments
@Raluca
eu stiam de semnificatia marcajelor de pe ouale din Germania si Austria nu credeam insa ca este ceva standardizat si ca numerotatia este valabila si in Romania si ca atare m-am cam pricopsit si eu cu cateva cofraje de mortaciuni…
Acum 2 ani in Romania am vrut sa cumpar oua din Billa, erau marcate cu 3 si cu PL (Polonia!) m-am speriat ca de Satana si lumea m-a considerat nebuna ca ma uit la stampila!!!!
ciao dragele mele!
suntem pe aceeasi lungime de unda. Ieri am vazut si eu articolul pe net si de curiozitate am verificat la supermarket…. si surpriza… toate oule aveau stampila cu cifra 3 in fata. din pacate eu la Bucuresti nu prea am de unde sa cumpar. dar norocul meu ca nu prea mananac ou decat foarte rar. astept anul viitor cand mergem in Austria sa mananc de la tanti.
va pup!
Corectam, Cheglevici! Cu mare placere, numai sa papi! Promitem sa va aprovizionam constant!